I Norge utføres det årlig omtrent 250 000 mammografiundersøkelser som en del av Mammografiprogrammet [1]. Over 99% av disse screeningundersøkelsene er negative for brystkreft, noe som innebærer at store radiologressurser brukes på å tyde normale bilder [2]. I dag blir alle screeningundersøkelser tydet av to uavhengige brystradiologer, og dersom minst én av dem finner mistenkelige forandringer, diskuteres bildene videre i et konsensusmøte. Her avgjør radiologene om kvinnen skal kalles tilbake for ytterligere undersøkelser.
Retrospektive studier som bruker kunstig intelligens (KI) for å klassifisere undersøkelser som negative eller positive, har vist svært lovende resultater [3,4,5]. Det er imidlertid et behov for prospektive studier for å klarlegge rollen til KI som støtte eller mulig erstatning for radiologer i screeningprogrammer.
AIMS er et samarbeidsprosjekt mellom UNN, Nordlandssykehuset (NLSH) og Kreftregisteret, som har som mål å gjennomføre en randomisert kontrollert studie (RCT) for å teste et KI-verktøy som en integrert del av screeningprosessen. For å måle effekten av KI-verktøyet deles undersøkelsene inn i to grupper: en kontrollgruppe som følger standard prosedyre med uavhengig dobbelttyding og en studiegruppe hvor KI-verktøyet integreres i prosessen. Måten KI-verktøyet integreres er ved at hver undersøkelse får en KI-basert risikoscore. Undersøkelser med høy risikoscore vil fortsatt tolkes av to uavhengige radiologer mens undersøkelser med lav risikoscore kun tolkes av én radiolog.
Ved å sammenligne antall oppdagede brystkrefttilfeller i de to gruppene vil prosjektet undersøke om tyding av screeningundersøkelser med KI-verktøy kombinert med én eller to radiologer kan erstatte dagens uavhengige dobbelttyding uten å svekke brystkreftoppdagelsesraten. Dersom KI kan frigjøre radiologressurser uten å påvirke screeningkvaliteten, vil dette gi radiologene mer tid til komplekse brystkreftdiagnoser i tillegg til å hjelpe på brystradiologmangelen, som er en betydelig utfordring i Nord-Norge.
Prosjektet er også en del av en større multisenterstudie som administreres av Kreftregisteret og involverer brystsentre i Helse Nord, Midt og Vest. Brystsentrene ved UNN og NLSH er med på studien. Det vil ansettes to personer i 30%-stillinger ved henholdsvis NLSH og UNN for å koordinere datainnsamlingen. Kreftregisteret vil være ansvarlige for prosjektadministrasjon og veiledning, datainnsamling/etablering av databaser, kvalitetssikring og analyser. SPKI bidrar med prosjektledelse og KI-faglige ressurser.
[1] https://www.kreftregisteret.no/screening/mammografiprogrammet/Nokkeltall/
[2] Larsen, Marthe, et al. "Artificial intelligence evaluation of 122 969 mammography examinations from a population-based screening program." Radiology 303.3 (2022): 502-511.
[3] Rodriguez-Ruiz, Alejandro, et al. "Stand-alone artificial intelligence for breast cancer detection in mammography: comparison with 101 radiologists." JNCI: Journal of the National Cancer Institute 111.9 (2019): 916-922.
[4] Salim, Mattie, et al. "External evaluation of 3 commercial artificial intelligence algorithms for independent assessment of screening mammograms." JAMA oncology 6.10 (2020): 1581-1588.
[5] McKinney, Scott Mayer, et al. "International evaluation of an AI system for breast cancer screening." Nature 577.7788 (2020): 89-94.