Norges andre PET/MR.skanner ble installert og tatt i bruk i PET-senteret ved UNN våren 2018. Høsten 2018 startet PET-senteret med undersøkelser av prostatakreftpasienter ved bruk av en ny radioaktiv tracer PSMA (Prostata Spesifikk Membran Antigen) som binder seg spesifikt til kreftceller som utgår fra prostatakjertelen. Figuren under viser et tverrsnitt av bekkenet med fremstilling av prostata til en av de første PET-undersøkelsene utført ved PET-senteret i Tromsø med denne traceren.
I tillegg til selve PET/MR-bildet er det betydelig informasjon i PET/MR undersøkelsen som ikke visualiseres i form av bilde. Dette kan eksempelvis være dynamisk kinetikk i traceropptak fra PET og morfologisk og funksjonell informasjon fra ulike MR-sekvenser. Formålet med dette prosjektet er å utvikle metoder innen kunstig intelligens og maskinlæring hvor all informasjon benyttes for å avdekke omfang og aggressivitet til prostatakreft på en presis og effektiv måte. På sikt vil maskinlæring ved PET/MR undersøkelser for prostatakreft kunne gi tilstrekkelig informasjon til å erstatte dagens invasive biopsitaking for klassifisering av aggressivitet.
Dette prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom PET-senteret, SPKI, Maskinlæringsgruppa og Visual Intelligence ved UiT. David Wrangborg som er medisinsk fysiker leder det daglige arbeidet i prosjektet.