Bakgrunn:
Mammografiprogrammet inviterer alle kvinner i alderen 50-69 år til mammografi-screening hvert andre år med målsetning om å redusere dødelighet av brystkreft. For å oppnå formålet må mammografibildene være av god kvalitet, og dette er det radiografen som tar bildene som er ansvarlig for. I dag har alle brystsentrene en eller flere radiografer som jevnlig vurderer bildene til alle radiografene ved senteret. Dette skjer retrospektivt og innebærer at et utvalg bilder fra hver radiograf klassifiseres som «perfekt», «adekvat» eller «inadekvat», samtidig som det settes lys på individuelle bevarings- og forbedringsområder. En vurdering krever rundt 5-10 minutter per undersøkelse og det er forventet subjektive variasjoner i vurderinger både innenfor og mellom brystsentre.
Det er nå mulig å bruke kunstig intelligens (KI) for å automatisere kvalitetsvurderingen av mammografibilder, noe som gir objektive tilbakemeldinger på hvert enkelt bilde tatt av radiografen. Dette innebærer at radiografene kan motta flere og mer konsekvente tilbakemeldinger om den tekniske bildekvaliteten fra KI.
Mål:
Prosjektet vil undersøke nye metoder for å monitorere og forbedre bildekvalitet i mammografiprogrammet. En KI-basert løsning som vurderer og gir tilbakemelding på teknisk bildekvalitet skal sammenlignes med et tradisjonelt opplæringsprogram bestående av forelesninger og oppgaver. Automatiske kvalitetsvurderinger før, under og etter intervensjonsperioden skal sammenlignes for å evaluere effekten av de ulike intervensjonene (Figur 1). Resultatene vil danne grunnlaget for å konkludere og anbefale beste løsning for implementasjon etter prosjektet, som er det langsiktige målet.
Figur 1: Skjematisk fremstilling av studiedesign med ulike intervensjoner ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN) og Nordlandssykehuset (NLSH). Innsamling av kvalitetsparametere skjer før, under og etter intervensjonsperioden for å undersøke effekt i begge gruppene.
Prosjektpartnere:
Dette er et samarbeidsprosjekt mellom UNN, Nordlandssykehuset (NLSH), Kreftregisteret, Helse Nord IKT og UiT/Visual Intelligence.