Bakgrunn:
Pasienter ved gastrokirurgisk avdeling gjennomgår ofte komplekse kirurgiske inngrep og er sårbare for postoperative komplikasjoner. Endringer i vitale parametere hos pasienten, som for eksempel puls, blodtrykk, respirasjonsfrekvens og temperatur, kan være tidlige indikatorer på komplikasjoner og er knyttet til negative pasientutfall. Ved å oppdage endringer tidlig kan helsepersonell raskt iverksette tiltak for å forebygge utvikling av kritisk sykdom hos pasienten. På sengeposten måler derfor sykepleiere vitale tegn regelmessig.
Kontinuerlig overvåking, i motsetning til periodisk og manuell overvåking, innebærer at pasientene kobles til sensorer og enheter som kontinuerlig måler vitale parametere. KI kan så i sanntid analysere dataene og varsle ved signifikante endringer som er av betydning for pasienten. KI-basert kontinuerlig overvåking kan på denne måten forbedre responsen på endringer og redusere sykepleiernes tid brukt på manuell overvåking. Dette kan generelt øke effektiviteten i overvåkingen og mulig forbedre pasientsikkerheten.
Mål:
Hovedmålet med prosjektet er å forbedre arbeidsmetodene blant helsepersonell på sengepost ved å ta i bruk sensorteknologi og KI. Prosjektet tar sikte på å forbedre arbeidsflyten og avlaste personalet slik at i) sykepleierne kan føle seg tryggere på jobb og oppleve mindre stress, og ii) pasientene får en bedre oppfølging og overvåking enn vi har i dag.
Prosjektpartnere:
Prosjektet er et samarbeid mellom gastrokirurgisk avdeling (UNN, Tromsø), Senter for Pasientnær Kunstig Intelligens (SPKI) og E-helse-, samhandlings- og innovasjonssenteret (ESI).