Bakgrunn
Spesialisthelsetjenesten har ansvar for å dekke behovet for kirurgi i befolkningen. For å dekke dette behovet må virksomhetene styre og planlegge optimalt innenfor tilgjengelig kapasitet. Kapasiteten i helsetjenesten til å behandle pasienter er i grove trekk avhengig av tre forhold:
1.Fysiske forhold (antallet operasjonsstuer, utstyr)
2.Personell (leger, sykepleiere, helsefagarbeidere og assistenter)
3.Tilgjengelighet (åpningstider og utnyttelse av tiden).
I tillegg til disse tre faktorene er pasientkarakteristika, typer behandlinger, medisinskteknisk utvikling, logistikk av varer og utstyr, forhold som påvirker utnyttelse av tilgjengelige ressurser. Riksrevisjonen har ved fire anledninger påpekt at ressursutnyttelsen ved norske sykehus er lav (2004-5, 2013-14, 2017-18 og 2021-22). Helse Nord RHF (HN) har nylig kartlagt virksomhetsstyring av operasjonsvirksomheten i egen region. Konklusjonen etter denne gjennomgangen støtter opp under behovet for utvikling av digitale verktøy innen operasjonsområdet for å bedre ressursutnyttelsen. Ved Universitetssykehuset Nord Norge HF og St. Olavs hospital HF har man over flere år utviklet egne metoder for å taktisk planlegge anestesi- og operasjonsvirksomheten med utgangspunkt i befolkningens årlige behov.
Planlegging i et lengre tidsperspektiv (>12 mnd.) er nødvendig for å tilpasse virksomheten til fremtidige behov for å være bærekraftig. Planlegging i et kortere tidsperspektiv (< 12 mnd.) er nødvendig for å tilpasse svingninger både i behov, og ved at tilgjengelighet til anestesi- og operasjonskapasitet påvirkes av faktorer eksternt (ex. Pandemi, streik) og internt (tilgang på kvalifisert personell).
Det er behov for å utvikle digitale virksomhetsmodeller som binder sammen de ulike nivåene av planlegging som nyttige beslutningsstøtteverktøy i virksomhetsstyring og planlegging. For det strategiske og taktiske nivået foreligger det i dag ingen tilgjengelige digitale verktøy for å støtte opp under beslutninger.
Hensikt med prosjektet
Det overordnede målet med prosjektet er å forbedre planlegging for å oppnå en optimal utnyttelse av de totale anestesi- og operasjonsressursene i virksomheten.
Det vil jobbes med å utvikle en helhetlig digital løsning for å planlegge og styre operasjonsvirksomheten bedre enn i dag. Virkningen vil være at foretakets ressursoppsett og -bruk er best mulig tilpasset populasjonens prioriterte behov for kirurgiske operasjoner. Den viktigste effekten vil være at flere pasienter kan motta kirurgisk behandling innenfor eksisterende rammebetingelsene og at tjenesten tilpasser seg det fremtidige behovet. En annen viktig effekt er bedre forutsigbarhet for andre enheter involvert i de kirurgiske pasientforløpene (poliklinikker, sengeposter, røntgen mm), og deres mulighet for bedre langtidsplanlegging.
Status for prosjektet
Det er etablert en samarbeidsgruppe med representanter fra UNN HF, St Olavs Hospital, SINTEF, Senter for pasientnær kunstig intelligens (SPKI), Nasjonalt senter for E-helseforskning (NSE), HN IKT og DeepInsight. Gruppen har søkt om midler til forprosjekt i Forskningsrådet (Pilot Helse). UNN HF leder forprosjekt. Søknad har medført tildeling på 250.000,- med mål om å søke om midler til hovedprosjekt i Pilot Helse høsten 2023.
Forprosjektet ledes av Snorre Manskow Sollid, driftsleder for operasjonsvirksomheten i UNN HF. Gry Andersen, fungerende senterleder ESI er prosjekteier av forprosjektet.